
خوب و با اعتماد به نفس حرف زدن آرزوی هر کسیه که دوست داره مردم به حرفهاش گوش کرده و اون رو جدی بگیرن. اصلا یکی از کلیدهای موفقیت خیلیها همین فن بیانه. برخی افراد با همین فن بیان به راحتی به اهدافشون میرسن. البته منظور از خوب صحبت کردن این نیس که دروغ بگی یا کلمات را طوری بپیچونی که فرد مقابل رو به اشتباه بیندازی. داشتن فن بیان با زرنگی کردن فرق داره. شما میتونی هم فرد خوبی باشی هم خوب صحبت کنی. برای آموزش فن بیان و سخنوری حتماً با مایندینو همراه باشید!
فن بیان و سخنوری چیه؟
فن بیان و سخنوری یعنی توانایی صحبت کردن. به همین سادگی. توانایی شما در حرف زدن هر چقدر بیشتر باشه یعنی فن بیان شما قویتره. برای داشتن فن بیان باید بتونی خوب و با اعتماد به نفس حرف بزنی و البته واضح صحبت کنی. نکات زیر به شما در داشتن فن بیان کمک میکنه. اونا رو مطالعه و تمرین کنی و مطمئن باشی تمرین شرط اساسی یادگیری و موفقیت در هر کاریه.
♦ چطور واضح صحبت کنیم؟ ♦
✔️ 1. کلمات رو واضح ادا کن!
وقتی کلمات رو واضح ادا کنی مردم بهتر صدای شما رو میشنون. برای تمرین میتونی صدای خود را ضبط کرده یا از یک دوست کمک بگیرید تا حروف رو واضحتر ادا کنی. چیزهایی که میتونه به شما کمک کن شامل موارد زیر است: فن بیان و سخنوری
- شمرده صحبت کردن
- پایین آوردن تن صدا
- گوش دادن و تقلید از بازیگران یا صداپیشگانی که تن صدا و لهجه اونا به شما شبیه.
در طول صحبت با یک تن خاص حرف نزن. این کار باعث میشه این حس در مخاطب به وجود بیاد که اعتماد به نفس نداری. به جز این با یک تن صحبت کردن شنونده راو بعد از مدت کوتاهی خسته میکنه. از مِن مِن کردن و تپق زدن پرهیز کن. مردم از اینکه نتونن منظور کسی که مِن مِن میکنه رو درست متوجه بشن، خجالتزده میشن. به همین دلیل بعد از مدتی بهانهای برای فرار از گوش کردن به حرفها پیدا میکنن. اگر مِن مِن شما به دلیل شرم اس، سعی کن ریشه اون رو پیدا کنی و اون رو حل کنی.
✔️ 2. نرمتر حرف بزن!
سعی کنید خشونت و بلندی صدای خودت رو کشف کرده و اونا رو برطرف کنی. بلندی صدا باعث میشه شنونده حالت تدافعی به خودش بگیره. خشونت نیز باعث میشه مخاطب احساس راحتی با گوینده نکنه.
✔️ 3. برای فن بیان و سخنوری با اطمینان صحبت کن!
با اعتماد و اطمینان صحبت کن نه با خشونت. ترجیحات، منافع و نیازهای خودت رو واضح و محکم بیان کن. مراقب باش که در بیان خواستههای خودت خواستههای دیگران رو نیز در نظر داشته باشی. به طوری که خودخواه به نظر نرسی.
✔️ 4. احساسات خودت رو کنترل کن!
موقع صحبت کردن ممکن است حس هیجان، اشتیاق، عصبانیت یا حتی ترس داشته باشید. اما این احساسات نباید باعث شود که از حد خود خارج شده و مثلا توهین کنید. با حوصله به چیزهایی که برای شما مهم است پاسخ دهید. فن بیان و سخنوری
✔️ 5. میان صحبت کسی نپر!
به دیگران اجازه بده ابتدا توضیحاتشون کاملا تمام بشه سپس شروع به صحبت کن. یک مکالمه خوب مانند یک گروه موسیقیه. هر کس سهم خودش رو داره و نوبت همه باید رعایت بشه.
✔️ 6. برای فن بیان و سخنوری شنونده خوبی باش!
موقعی که کسی صحبت میکنه اصلا و به هیچوجه به حرفهایی که قراره بزنی فکر نکن. با این کار به دیگران میگی که نظرشون اصلا مهم نیست و این کار به احساسات اونا آسیب میزنه. به دیگران علاقه نشان بده تا وقتی نوبت شما شد، توجهها به شما جلب بشه.
♦ چطور عالی صحبت کنیم؟ ♦
✔️ 1. به گونهای بلند حرف بزن که صدات شنیده بشه!
برای اینکه دیگران صدای شما را بشنون باید به اندازه کافی بلند حرف بزنی. نه زیاد داد بزنی نه آنقدر آرام که بعضی از مخاطبان شما صدای شما را نشنون. اگه با صدای آرام حرف بزنی خودت رو به گونهای نشان میدی که کم رو هستی و اعتماد به نفس نداری. از طرف دیگر سعی کنید داد نزنی. داد زدن نشانه اینه که دوست داری شنیده بشی. بذار کلمات، توجه مردم رو به جلب کنه نه صدای شما. صدای شما فقط باید در رساندن کلمات به گوش مخاطب کاربرد داشته باشه. فن بیان و سخنوری
✔️ 2. دایره لغات خودت رو افزایش بده!
تا میتونی مطالعه کن. از مطالب آنلاین مثل مجلات اینترنتی گرفته تا شاهکارهای ادبیات. هرچه بیشتر بخونی، دانش شما بیشتر شده و دایره لغات شما افزایش یافته. بدون اینکه بدونی عبارات بیشتری یاد میگیری و بعد از مدتی متوجه میشی که داری از همین عبارات در جملات خودت استفاده میکنی. البته قرار نیست در حرفهای هر روز خود کلی کلمه جدید به کار ببری. برای اینکه باهوش به نظر برسی چند کلمه جدید و پرمعنا کافیه.
✔️ 3. از به کاربردن بیش از حد اصطلاحات بپرهیز!
اگر دوست داری خوب صحبت کنی نباید بیش از حد از اصطلاحات عامیانه و کوچه بازاری استفاده کنی. البته اگر شنوندگان شما جوانان هستن میتونی گه گاهی از این اصطلاحات استفاده کنی. این کار کمک میکنه از لحن رسمی و خشک کلام شما کاسته بشه.
✔️ 4. مختصر و مفید حرف بزن!
یکی از بخشهای مهم خوب صحبت کردن رعایت اختصاره. فن بیان به این معنی نیس که هرچه میدونی رو در اختیار شنونده قرار بدی. شاید تصور کنی که باید برای فهماندن حرفات مثالهای بیشتری بزنی، در صورتی که یکی دو مثال کافیه. فراموش نکن که همیشه از وراجی و تکرار دوری کنی تا شنونده دچار خستگی نشه. اگه برای یک سخنرانی آماده میشی، حرفهای خودت رو روی کاغذ نوشته و باصدای بلند بخون. با این کار میتونی بفهمی کجاها دچار زیاده گویی شدی.
✔️ 5. روی پیامت متمرکزشو نه خودت!
به جای اینکه به نگرانی و استرس خودت فکر کنی، روی پیام و مخاطبت تمرکز کن. مهمترین چیز اینه که پیامت رو به خوبی منتقل کنی نه اینکه مثلا شبیه آنتونی رابینز یا استو جابز بشی. قبل از اینکه صحبت رو شروع کنی به پیامت فکر کن. به اینکه پیام شما چقدر مهمه و کار شما تنها انتقال اونه. این کار باعث میشه نگران این نباشی که چقدر عرق کردی یا چقدر تند تند حرف میزنی.
✔️ 6. برای فن بیان و سخنوری غیبت و شایعهپردازی نکن و طعنه رو کنار بذار!
غیبت کردن، شایعهپردازی و زیرآب زنی مواردیه که جایی در خوب صحبت کردن نداره. نق زدن رو هم باید کنار بذاری. یک راه سازنده و مثبت برای توصیف خودت و چیزهایی که به سر شما آمده پیدا کن. به جای اینکه بگی دوست داری مردم چگونه رفتار کنن، روی خواسته خودت تمرکز کن. به یاد داشته باش که نمیتونی مردم رو عوض کنی اما میتونی خواسته خودت رو روشن و واضح کنی.
درست است که کنایه و طعنه گاهی نشانه نکتهبینی و شوخطبعیه، اما ممکنه کسی متوجه منظور شما نشده اون رو توهین به حساب بیاره. البته گاهی اوقات کنایه میتونه تنشها رو کم کنه. پس سعی کن ابتدا اطرافیان خودت رو به خوبی شناخته و بعد از کنایه استفاده کنی. فقط تلاش کن که کنایه زدن به عادت تبدیل نشه. فن بیان و سخنوری
✔️ 7. منفیبافی نکن!
حتی در بدترین شرایط میتونی با استفاده از اطلاعات مفید و مثبت به مردم کمک کنی. بهتره در هر شرایطی از حرفها و خبرهایی که مردم رو دچار خشم، ناامیدی و افسردگی میکنه خودداری کنی. در این شرایط با پذیرش شرایط بد، اطلاعات مثبت رو در اختیار مردم قرار بدی. همانگونه که نق زدن و منفیبافی میتونه یک عادت باشه، مثبت نگری و مفید بودن نیز میتونه با تمرین تبدیل به یک عادت بشه.
♦ چطور با اعتماد به نفس صحبت کنیم؟ ♦
✔️ 1. برای فن بیان و سخنوری تماس چشمی برقرار کن!
تماس چشمی قبل از هر چیز نشان از ادب ما و احترام به دیگرانه. همچنین تماس چشمی باعث میشه که دیگران با دقت بیشتری به حرفهای شما گوش بدن. اگه در یک جمع صحبت میکنی از میان جمعیت چند چهره دوستانه پیدا کرده و روی اونا تمرکز کن. به این ترتیب اعتماد به نفس شما افزایش یافته و حرفهای خودت رو واضحتر بیان میکنی. اگر به پایین نگاه کنی با اعتماد به نفس به نظر نمیرسی و اگر موقع صحبت کردن به اطراف نگاه کنی، ممکنه بقیه به این فکر کنن که حواستان پرت شده و دنبال انجام یک کار بهتر هستی، پس:
- تا میتونی به چشم افرادی نگاه کن که برای اونا صحبت میکنی.
- اگر از میان جمع کسی را دیدی که حواسش پرت شده یا گیج به نظر میرسه، ممکنه فکر کنی که حرفهای خودت رو به روشنی بیان نمیکنی. با این حال نباید بذاری گیجی یک نفر حواس شما رو از بقیه پرت کنه.
- وقتی برای جمعیت خیلی زیادی صحبت میکنی، برقرار کردن ارتباط چشمی مشکله. در این مواقع روی تعداد کمی از افراد تمرکز کن.
✔️ 2. هر روز خودت رو تحسین کن!
این کار کمک میکنه که اعتماد به نفس شما ارتقا پیدا کنه. به یاد داشته باش که برای اینکه خودت رو تحسین کنی نیازی نیس حتما یک شخص کامل و بینقص باشی. به آینه نگاه کرده و حداقل سه چیز عالی در مورد خودت به خودت بگو. یا لیستی از بهترین ویژگیهای خودت رو تهیه کن.اگه نمیتونی مواردی رو پیدا کنی که به خاطر اونا خودت رو تحسین کنی بهتره روی اعتماد به نفس خودت بیشتر کار کنی. میتونی روی کارهایی تمرکز کنی که در اونا خوب عمل میکنی. زمان خودت رو با افرادی بذاری که به شما اهمیت میدن و باعث میشن که حس خوبی نسبت به خودت پیدا کنی.
بنجامین فرانکلین
سخن تیری است که در کمان است. اگر شکار خوب می خواهی، باید درست هدف بگیری.
♦ جمعبندی و نتیجهگیری ♦
برای متخصص شدن در هر فنی تمرین و تجربه شرط اساسیه و این موضوع درباره هنر سخنرانی و فن بیان هم صادقه. ضمن اینکه به یاد داشته باش که هر کسی که درحال گوش کردن به صحبتهای شماست دوست داره که شما در اون خوب عمل کنی. در غیر این صورت اصلا برای سخنرانی شما حاضر نمیشد. فن بیان و سخنوری
توجه!
یادتون باشه که یاد گرفتن و مسلط شدن به فن بیان و سخنوری نیاز به تمرین و ممارست داره ولی اگه زمانی رو به این کار اختصاص بدید تحت تاثیر قرار میگیری و موفق خواهی شد. برای این کار پیشنهاد میکنیم مقاله 15 رمز طلایی که شمارا در هر مذاکرهای در زندگی پیروز میکند! را در مایندینو بخونید. برای مطالعه این مقالهی کاربردی، همین حالا بر روی دکمه قرمز رنگ پایین کلیک کنید.
15 رمز طلایی که شمارا در هر مذاکرهای در زندگی پیروز میکند!
یک دنیا سپاس از اینکه تا پایان این مقالهی آموزشی با مایندینو همراه بودید.
کپی لینک